Roemenië Magazine Zomer/Herfst 2016

Roemenië Magazine is een uitgave van Dutchromanian Network

Het was een zomer die maar niet op gang durfde te komen en in zijn nadagen toch een goede indruk wilde achterlaten. Met overrompelend hoge temperaturen zijn we de herfst ingedreven.

De wereld lijkt een beetje tot staan te zijn gekomen en terwijl de zomerkleuren langzaam overgaan in diepe herfstkleuren geven we ons over aan rust en stilte.

Maar er is zoveel te zien, te luisteren, te ontwikkelen en te lezen. Het bruist, als je er open voor staat, op veel fronten. Musea openen de nieuwe najaarsexposities, in de wereld van de architectuur valt nog zoveel te ontdekken tijdens boeiende wandelingen, hoe heerlijk is het om jezelf te verwennen door naar een mooi concert te gaan of het nieuwste goed aangeprezen boek aan te schaffen of cadeau te doen.

Over boeken gesproken. In de wereld van de literatuur blijkt er in Roemenië een opmerkelijke belangstelling te bestaan voor Nederlandse boeken. Door de inzet van kundige vertalers zijn er in de afgelopen jaren al veel mooie titels in het Roemeens verschenen die voorzien in een behoefte van een gretig en geïnteresseerd lezerspubliek. Die belangstelling kent al een lange geschiedenis en golfde mee met de politieke stromingen die zich manifesteerde in bepaalde perioden. In de communistische tijd was men duidelijk voorzichtiger en na de omwenteling kwam er een grote voorkeur voor hedendaagse literatuur. Een boeiende ontwikkeling in de literatuur waar u in deze editie meer over kunt lezen.

Nieuwe initiatieven worden er genomen. Leest u over de inspirerend ontwikkeling en de oprichting van stichting Rompro. Een stichting waarbinnen Roemenen, die al langere tijd een leven hebben opgebouwd in Nederland, zich georganiseerd hebben en zich vrijwillig in dienst stellen van die gemeenschap. Door samen te werken zijn in korte tijd diverse projecten gerealiseerd met behulp van het geven van de benodigde ondersteuning. Een steeds sterker wordende gemeenschap die het potentieel heeft zich in te zetten in een land waar ieder gelijke kansen heeft. De motto  luidt ontwikkelen en krachtig kunnen wortelen op een nieuwe plek in de moderne Nederlandse samenleving en daarbij de eeuwenoude tradities niet uit het oog te verliezen.

In deze gecombineerde zomer/herfst editie zijn meer onderwerpen de moeite van het lezen waard.

En om de initiatiefnemers van Rompro te citeren:

Roemenen houden van Nederland en samen staan we sterk.

anne-frank recepten