De comeback van Boekarest

rijzendester

Dansen in de kelder van een verlaten paleis. Schaatsen op het dak van een shopping mall. Dwalen door de gangen van het op een na grootste gebouw ter wereld. Wie ‘iets anders’ zoekt, zal het vinden in de mallemolen die Boekarest heet.

Er is weinig uitnodigends aan de verweerde villa die volgens de reisgids ‘Tuin Eden’ wordt genoemd. De beelden boven de ingang, ooit stralende ontvangers van hoog bezoek, ogen bedompt. Maar schijn bedriegt: achter de vervallen façade gaat een wilde tuin schuil, waar gasten ’s zomers tussen het gebladerte van een cocktail genieten. In de kelder, waar rijke aristocraten ooit hun exclusieve wijnvoorraad bewaarden, huist een hippe club. De vloer van de oude balzaal kraakt enkel nog op de beat van beneden.

ZWARTE ZEE
Jarenlang was Boekarest een doorvoerhaven; reizigers namen de eerste de beste trein naar de Zwarte Zee, de bergen of de Donaudelta. Koning Carol I_smallMaar de tijden zijn veranderd. De Roemeense hoofdstad gooit hoge ogen met een wervelend nachtleven de binnenstad heeft een pubdichtheid waar feestgangers verlegen van worden en in verlaten panden nestelen zich ateliers, koffiehuizen en hotels. De dynamiek die je van een Europese hoofdstad mag verwachten, is terug.

“Hoewel Boekarest minder populair is dan steden als Praag of Boedapest, neemt het toerisme de laatste jaren enorm toe. Ook in het hotel is dat te merken”, zegt de Nederlandse Freek Valk, Operations Director bij het gerenommeerde Athenee Palace Hilton. Zelf verhuisde hij in het voorjaar van 2014 naar Roemenië. “In het begin was ik onder de indruk van de grote contrasten. Sommige gebouwen zijn in perfecte staat, andere compleet vervallen. Daar wen je snel aan, het wordt juist de charme van de stad. Wat me verder meteen opviel was de vriendelijkheid van de mensen. Ze ontvangen hun gasten met open armen.

Auteur: Lies Kombrink

  • Om het gehele artikel te lezen kunt u zich abonneren of een proefnummer bestellen.

U wilt abonnee worden of een proefnummer ontvangen van het “Roemenië Magazine”.
Vul het formulier in met uw gegevens of neem contact met ons op via de telefoon.

Abonneren

 

Verificatie