Roemenië Magazine Voorjaar 2016

Roemenië Magazine is een uitgave van Dutchromanian Network

Voorwoord

Heel uitnodigend om naar buiten te gaan, waar het landschap langzaam verandert in een diffuus groene omgeving en de bloesem bijna uit zijn knoppen barst. De omgevingsgeluiden komen anders over en in de vroege ochtend doen de vogels heel erg hun best om het hoogste lied te zingen.

En er zijn redenen genoeg om erop uit te trekken en te genieten van alles wat er te zien, te lezen en te beluisteren is. En wat er zoal gaat komen….

In deze editie van het Roemenië Magazine nemen wij u mee naar ‘s-Hertogenbosch, de stad van “zoete lieve Gerritje” om een bezoek te brengen aan het Noordbrabants Museum.  Momenteel kunt u nog genieten van de geweldige overzichtstentoonstelling van de bijzondere werken van Jheronimus Bosch.

Verheugend is dat aansluitend op deze expositie ‘Van Eyck, Brueghel, Jordaens – Meesterwerken uit Roemenië’ volgt, waarbij werken van Vlaamse en Hollandse meesters uit de periode voor en na Jheronimus Bosch te zien zullen zijn. De collectie, in het bezit van het Brukenthal Museum dat gevestigd is in Sibiu in Roemenië, is aangelegd door Baron Samuel von Brukenthal (1721-1803) en bevat meesterwerken uit diverse Europese schilderscholen. Ongeveer vijftig werken, van onder meer Jan van Eyck, Hans Memling, Marinus van Reymerswaele, Jacob Jordaens, David Teniers, Jan van Goyen, Leonaert Bramer en Pieter Brueghel de Jonge zullen te zien zijn. Samen met Jheronimus Bosch brachten zij de schilderkunst van de Lage Landen op het allerhoogste niveau. De meeste werken zijn niet eerder in Nederland tentoongesteld, een reden temeer om Den Bosch aan te doen.

Het is fijn dat we ook voor deze editie zulke diverse bijdragen hebben ontvangen.

Jan Mysjkin vertelt over zijn bezoek aan Casa Mihai Codreanu, het tweede gedenkhuis dat in Iaşi ter ere van een schrijver werd geopend. Het belang van Mihai Codreanu schuilt niet zozeer in zijn poëzie, dan wel in de culturele invloed die hij in de stad uitoefende, eerst als directeur van het National Theater, later als docent aan en rector van het Conservatorium voor Toneelkunst en tot slot als directeur van een cultureel tijdschrift.

Jan Willem Bos analyseert het meest recente boek van Robert Kaplan, die in 1982 voor het eerst Roemenië bezocht en daarna nog vele malen. Met zijn boek “Duister verleden” probeert Kaplan de lezer mee te nemen in een boeiende vertelling over de grote omslag die Roemenië in een kwarteeuw heeft doorgemaakt.

De betrouwbaarheid van Roemenië als partner en bondgenoot wordt door Dorin Perie uitgebreid belicht.
Maar er is meer! Hoe Boekarest aan zo’n grote diversiteit aan gebouwen komt laat Monique Stommel ons weten.
De culturele agenda is weer rijkelijk ingevuld en heeft u behoefte aan ontspanning dan kunt u zich verdiepen in het verhaal van Raymond Janssen over een bijzondere dirigent met een uitgesproken mening, die al zijn uitvoeringen creëerde tot een unieke en intense beleving.

Kortom, voor elk wat wils en laten we genieten van een mooi aangenaam voorjaar!

Casa Mihai Codreanu

Cultuur

Roemenië is een ………

Politiek

IX Bijzondere architectuur

Architectuur

In de schaduw van Europa

Geschiedenis

Roemenië 2016: Kunst als brug

Kunst & Cultuur

Sergiu Celibidache

Muziekcultuur

Lentekeuken

Recepten

Dat gaat naar Den Bosch toe…

Schilderkunst