roemenie-houdt-van-nederland-2Vorig jaar in September was het nog slechts een smeulende gedachte, maar ook een zeer aantrekkelijke. Nu, een jaar later is die gedachte werkelijkheid geworden. Roemenen in Nederland, die sinds jaar en dag geleerd hebben een leven in Nederland te hebben, organiseren zich en stellen zich in dienst van die gemeenschap.

  • Samenwerken, plannen maken, zich organiseren en het aanboren van het potentieel zich te ontwikkelen in een land waar eenieder gelijke kansen heeft.

Vanaf de officiële lancering, na inschrijving bij de Kamer van Koophandel op 16 februari, hebben we een uitvoerend bestuur samengebracht en ontwikkeld om de vrijwilligers poel te laten groeien in de geest van burgerzin en burgerparticipatie.

Wat drijft ons een groot deel van onze vrije tijd in te zetten in dienst van deze organisatie?

  • We willen dat onze kinderen krachtig kunnen wortelen in de nieuwe grond en zonder de liefde voor Roemenië, de moedertaal en eeuwenoude van moeder op dochter, vader op zoon overgedragen eeuwenoude tradities uit het oog verliezen. We beseffen ons hoe belangrijk het is te weten waar je vandaan komt, waar je bent en waar je naar toe gaat.
  • We willen dat Roemenen worden gezien in hoe ze werkelijkheid zijn, in hun waarde gelaten, met hun dromen en hun hoop, met een dozijn ideeën en initiatieven om zich te ontwikkelen in Nederland maar ook in Roemenië.
  • We willen dat Roemenen zien hoe ze zijn en de een na de ander leren kennen. Dat ze weten dat een hechte gemeenschap met een gemeenschappelijke taal en cultuur de kracht in zich heeft als in een familie.
  • We willen dat de Roemenen hier doorgeven dat de waardes verworven uit het vaderland zich hier net zo goed in gemeenschapszin kunnen ontwikkelen als in het vaderland.
  • We willen niemand in de steek laten die hulp nodig heeft. Het is niet makkelijk in een vreemd land alle last op je schouders te dragen, ver van alles wat je lief is.
  • Om het gehele artikel te lezen kunt u zich abonneren door het formulier in te vullen.
  • Auteur Catalina Negru