de-lautari-2

Waarschijnlijk al in de nabije toekomst zullen we deze authentieke Roemeense muziek niet meer kunnen beluisteren en existeert deze alleen nog op oude gemaakte opnames.

De Lăutari behoren tot een clan van voornamelijk Roma musici die van vader op zoon generaties lang de authentieke volksmuziek speelden. Zonder deze te noteren en dus alleen op het gehoor. De kinderen begonnen al op 4 of 5 jarige leeftijd hun instrument te bespelen en naar traditie, hetzelfde instrument als hun vader. Er was geen keuze! Ze gingen niet naar school en het vak van Lăutari bracht brood op de plank.

Ze speelden bij elke gelegenheid, huwelijkceremonies, doopfeesten en begrafenissen. Geen gemakkelijke job, zij waren verantwoordelijk voor de stemming tijdens deze gelegenheden, die soms wel drie dagen duurden, waarbij non stop gespeeld moest worden. Laag in de hiërarchie van de maatschappij moesten ze zich alles laten welgevallen en werden ze met regelmaat geslagen als het gespeelde niet beantwoordde aan de verwachting van de gasten.

De definities van volksmuziek (Musica Traditionale) en de traditionele feestmuziek (Musica Lăutarească) lijken elkaar te overlappen. De oorspronkelijke muziek uitgevoerd door dorpelingen en herders op het platteland (Musica Traditionale) werd echter bij de opkomst van de taraf in toenemende mate uitgevoerd door zigeuners. Lăutari zijn als muzikanten losjes in groepen georganiseerd. Zo’n groep wordt een taraf genoemd. Een taraf bestaat vaak grotendeels uit mannen van een familie. Er zijn weliswaar vrouwelijke Lăutari, meestal vocalisten, maar zij worden in aantal ruimschoots overtroffen door de mannen. Elke taraf wordt geleid door een primaș, de primaire solist. Mogelijk heeft deze opkomst zelfs conserverend gewerkt voor de traditionele plattelandsmuziek. Aan de andere kant wordt Musica Lăutarească niet alleen door zigeuners uitgevoerd.

  • Om het gehele artikel te lezen kunt u zich abonneren door het formulier in te vullen.
  • Auteur Raymond Janssen