het klooster-2

“Heeft Roemenië dan windmolens? Niet toch?”. “Wel hoor!”, zo kon ik mijn ongelovige reisgezelschap, een pure Hollander, vertellen, “De meeste staan inmiddels in openlucht musea, zoals in Sibiu of in Boekarest. Maar ooit stonden er in de streek tussen Tulcea en Galati duizenden windmolens.”.

Samen lopen we over het natuurstenen paadje richting het klooster van Celic-Dere. Zoals bij de meeste kloosters zijn de toegangsweg en de tuin keurig onderhouden. Links en rechts van het pad groeien bloemen, over het pad zelf komen twee in het zwart geklede nonnen ons tegemoet.

Het klooster van Celic-Dere is niet zo heel oud, twee Lipoveens-Russische monniken stichtten het omstreeks 1840, nadat eerder diezelfde eeuw bisschop Athanasie Lisivencof al een poging had gedaan hier een kerk te bouwen, maar die brandde af. De naam Celic-Dere komt uit het Turks en zou ‘rivier van staal’ betekenen. Al heel snel bouwden de ijverige monniken die dit klooster hadden gebouwd, elders nog een klooster, in Saon, waarop alle monniken die kant op verhuisden en nonnen gauw hun intrek in het leegstaande klooster van Celic-Dere namen.

De nonnen doen wat aan tuinieren naast hun religieuze bezigheden. In het klooster kun je kerkelijke kunstschatten zien als tapijten, oude boeken en dergelijke. Je dient een kleine toegang voor dit religieuze museumpje te betalen. De belangrijkste taak van de zusters echter is erop toe te zien dat niemand de belangrijke kunstschat ontvreemdt, namelijk het oudste icoon van Roemenië. Het icoon komt volgens overlevering uit Athos, de heilige berg in Griekenland. Vandaar is het door monniken meegenomen naar Celic-Dere.

De naam van het icoon, dat Jezus portretteert, is ‘het icoon dat zich zelf schoonmaakt’. Als je goed kijkt op de foto hiernaast, kun je zien dat de rechterhelft donker is en de linkerhelft lichter. Op een gegeven moment in het verleden was het icoon door kaarsenrook zwart geworden.

  • Om het gehele artikel te lezen kunt u zich abonneren door het formulier in te vullen.
  • Auteur Laurens den Dulk